Himlens diktatur – inte sannolikt

Den senaste har vi nåtts av rapporter om att religiösa friskolor skulle låt tron styra vad som undervisas i den naturvetenskapliga ämnena, speciellt i biologin och fysiken. Vår skolminister vill ge skolverket större medel för kontrollera skolor samt större möjligheter att bestraffa skolor när de för in tro i undervisningen. Rätt så! Tro hör inte hemma i vetenskap, slutledning och empirism är vad som behövs.

De resultat som naturvetenskapen givit har på samtliga fronter, tvingat tillbaka de domäner som han/hon skulle kunna inverka på; Darwins evolutionslära har tagit loven av kreationismen, Geologi och fysik har givit en tid på jordens och universums ålder som är flera tiopotenser högre än den kristna lyckas få från bibeln samt visar inga spår av någon syndaflod. Dessutom skiljer sig den historeskrivning som finns i bibeln totalt ifrån den som fås från arkeologiska efterforskningar.

Sålunda finns det ingen grund för en tesistisk gud, möjligtvis en desitisk gud som kört igång sin skapelse och låter den stå och köra. Han har inte lämnat efter sig något bevis på sin existens som vi har upptäckt . (kanske kör han ett jämförande experiment?)

Så även om domen inte är avkunnad är det mycket troligare att det helt enkelt inte finns någon gud, även om man som vetenskapsman måste hålla dörren öppen.

Man jag tar hellre empiri och slutledning än tro, då de första med större sannolikhet ger mig rätt än fel, även om inte alla tycks veta bättre!

Annonser
Explore posts in the same categories: Ateism, Religion, Skola, vetenskap

5 kommentarer på “Himlens diktatur – inte sannolikt”

 1. mumfi Says:

  Vad jag inte förstår är varför inte kreationisterna bara kan ta den lätta vägen.

  Jorden skapades för 10k år sedan: i det skick den var för två tusen år sedan. Erosionen innan dess? Patina! Naturligtvis skulle inte en gud skapa en ny och oeroderad värld, precis som skaparen av ett datorspel så har en gud förstånd att lägga in en bakgrundshistoria. Rödförskjutning osv? Skulle inte en allsmäktig gud kunna skapa lite ljus och bakgrundsstrålning så att det _ser ut_ av vara äldre än den arbiträra ålder som råkar stå i vår heliga bok?

  Lätt… 🙂

 2. Astrofys Says:

  Du menar att vi har en liten sadist där uppe , som trots att den vill att vi skall tro på honom, lägger ut en massa vilospår som får oss att tro motsatsen….., eller den kanske hade lite tråkigt på jobbet? lol!

 3. mumfi Says:

  Nah, jag tror inget sådant…
  Men det skulle vara betydligt lättare att anta den ståndpunkten än de något absurda teorier de håller sig med nu. Accelererad microevolution? ”Speciering” eller nått sådant tror jag de kallar det. För att de inte fick plats med alla djur i arken! Hur svårt kan det vara? Magisk Ark! Inga spår efter syndafloden? magiskt vatten! osv.

  Jag menar det är lättare att argumentera mot vad de hävdar nu. Falsk vetenskap är lätt att motbevisa. Skulle de hålla sig till blind tro så kunde man inte komma med nått vettigt motargument. Varför möjligen. Men det förklaras lätt, gud vill att vi ska tro eller liknande.

  Fast det tycks ju tyvärr fungera alldeles för bra med vad de har nu, bristande vetenskapsteori i skolan är min åsikt.

 4. Johannes Rehnström Says:

  Medans jag håller med dig i att religion inte har något i vetenskapliga studier att göra (de är trots allt raka motsatser) ser jag ingen mening i att reglera det via lagar, vilket du uttrycker är ”rätt så”. Utöver att religion och vetenskap är motsatta begrepp, så är väl en viktigare skillnad att religion är helt oanvändbar i ett vetenskapligt kontext. Det innebär att de som får lära sig nonsens i småskolan har svårare att konkurrera på arbetsmarknaden. Det finns ingen stor risk att vi kommer se väldigt många av dem i arbetslivet, i de fält där skillnaderna finns.

  På grund av problemets natur löser det alltså sig självt.

 5. Astrofys Says:

  Det må vara sant att de kommer söka sig till de fät där skillnaderna finns, men problemet blir att de religösa barn som hamnar på en skola som censurerar delar av NO-ämnena inte får samma möjlighet att avgöra om religionen verkligen är värd att tro på.

  Sedan har vi problemet med religösa grupper som försöker påverka vad man får och inte får forska om. Lyckligtvis är vi oftast forskonade från sådant i Sverige, men se på USA.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: