Första vikariatet, eller hur kan man klumpa ihop NO ämnena?

Efter att ha ställ om dygnsrytmen till att klara av att gå upp i ottan skulle jag dag i dag göra mitt första vikariat som som MA/NO lärare i en förort till Göteborg. Efter att ha fått gigget på fredagen så skulle jag skulle jag börja på tisdagen och gå tisdagar och torsdagar på 30% fram tom februari.

Jättebra kan tyckas, man skjuter ju bort utförsäkringen ett par veckor också får man lite bonus i antagningen om jag skulle vilja läsa in pedagogiken sedan.

Nåväl, cirka klockan 8 anländer jag till rektorexp, varpå utdelning av nycklar och annan adminstration följde. sedan fick jag vad jag skulle undervisa i. Först Matte med en 8:e klass; ekvationer och algebra, ”puuh” för min del, så jag var säker på att jag skulle kunna ämnet iaf.

Nästa klass var en 9:e klass; procent , precis som ovan.

Däremot tredje ämnet NO-biologi om cellen, till hjälp en overhead och tre minimala sidor i Boken,( i stencilform) som jag skall gå igenom, PÅ EN TIMMA OCH TIO MINUTER! som astrofysiker är det senast jag kom i kontakt med detta ämne i astrobiologikursen så det var inte ju inte något som jag hade många egna fakta att fylla på med som utfyllnad. Mao det tog mig ca 15-20 min att redovisa detta för den ”kunskaptörstande horden” 😉

Lyckligt vis hade det skett en incident i förra vecka så jag hade en ”gästtalare”, så vi vara bara klara en halvtimme för tidigt, men varför slår man ihop alla NO ämnena till ett? När jag gick i skolan så hade man det i separata ämnen med lärare som kunde sina ämnen.

Det krävs 60 poäng (på GU), dvs 1,5 år studier för en ämnesspecialisering vilket om man hade tagit in alla tre no-ämnens skulle krävts 4,5 år ämnesstudier på bara ämnena. Sen krävs det iaf ett års matematikstudier för att klara att läsa in kemin och fysiken + 1,5 är att läsa in de pedagogiska ämnena. om man skule hålla samma standard.

Istället kan man läsa 80 poäng i ämnesområdet NO, samt 40 poäng för övriga ämnen man vill kunna undervisa i. självklart får man lika ämneskunniga lärare på detta vis……..

Tack och godnatt!

Annonser
Explore posts in the same categories: biologi, lärare, Skola

Etiketter: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Första vikariatet, eller hur kan man klumpa ihop NO ämnena?”

 1. needy girl Says:

  60 poäng motsvarar sedan en tid tillbaka 1 års studier. EU-anpasning. En vecka är 1,5 poäng numera till skillnad från tidigare då en vecka var 1 poäng.

 2. needy girl Says:

  Sen beträffande hopslagning eller inte så är det ett lokalt beslut ute på skolorna. Rent praktiskt vill de flesta inte att man delar upp dem eftersom det betyder att man har tre no-ämnen plus teknik, plus fyra so-ämnen – alla med ca 40-55 minuter vardera per vecka. Det blir väldigt rörigt för många elever och krångligt med alltför många kurser samtidigt. Därför läser de flesta ett ämne i taget.

 3. Astrofys Says:

  Visst kan man ”intensiv”-läsa ett eller två ämnen i taget, vill minnas att jag gjorde det själv på högstadiet i SO och kemi/biologi, men man skall enligt min mening fortfarande få separata betyg i dessa ämnen, om inte annat så av rättviseskäl. Väntar bra på att någon skall föreslå ett betyg i språk….

  Om man sedan tittar på platsannonser så annonseras det nästan aldrig efter en fysik/biologi och/eller kemi högstadielärare utan efter rena NO-lärare, vilket jag finner olyckligt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: